Nieuws

1 maart 2020

Prachtig artikel over ons bedrijf in het vakblad “dentaallab”, Nummer 1  / 2020

 

22 september 2017

Het 85 jarig bestaan van de VLHT wordt gevierd met het ‘Festival van de Tandtechniek’

Na jaren van crisis in de tandtechniek gaat het bij veel bedrijven weer wat beter. Tijd dus de goede dingen te vieren en de blik te richten op de toekomst van de tandtechniek. Een aantal gerenommeerde sprekers geven hun visie op de toekomst van de tandtechniek. Sprekers Herman Willems (Dentalhouse), Menno Lanting (Strateeg & Innovator) en Jack Plooij (tandarts en presentator van de Formule 1).

Een zinvolle en leerzame bijeenkomst  waarbij gesproken is over de toekomst van de tandtechniek op het ‘Festival van de Tandtechniek’ van de VLHT. De Dental Engineer is geboren.

Team Löwenthal Tandtechniek ​op het ‘Festival van de Tandtechniek’.

 


Löwenthal Tandtechniek hecht veel belang aan bijscholing en actuele ontwikkelingen binnen de tandtechniek. Vandaar dat we regelmatig vakcursussen volgen.

Steffen Löwenthal heeft met succes deelgenomen aan een Candulor AG-cursus.

 

 

VLHT-vakcursus ‘Individulisatie van prothesen’ 18 mei

Vanwege het succes van de vakcursussen in de afgelopen jaren hebben we ook in 2017 weer vier cursussen gepland. Op 18 mei is het de beurt aan Hilde Kongs ​en Gert Waerzeggers, met het thema ‘Individualisatie van prothesen’. De cursus is bedoeld voor tandtechnici, KPT-ers en tandprothetici. Uiteraard genieten leden van de VLHT en hun medewerkers voordelen!

Thema
Via het individualiseren van een gebitsprothese willen we de illusie scheppen van een eigen dentitie. Daartoe worden de volgende aspecten besproken:
– bewerking en plaatsing van de kunstelementen, en mogelijke effecten op o.a. fonetiek en esthetiek
– vormgeving van het protheselichaam, waarbij we stilstaan bij het lippenschild, de cervicale contouren, het palatum en….. de impact daarvan op functie en uiterlijk
– inkleuren van de gingiva volgens de specifieke kenmerken van het individu, met multi-color-polymerisatietechnieken – Candulor Aesthetic Color Set.

Als deze speerpunten hand in hand gaan creëren we een uniek, harmonieus ‘KunstZahnWerk’, waarin de patiënt zichzelf kan terugvinden.
Informatie  VLHT, http://www.vlht.nl


VLHT-vakcursus ‘Mondzorg voor ouderen’ 2 maart.

Vanwege het succes van de vakcursussen in de afgelopen jaren hebben we ook in 2017 weer vier cursussen gepland. Op 2 maart is het de beurt aan Arie Hoeksema, met het thema ‘Mondzorg voor ouderen’. De cursus is bedoeld voor tandtechnici, KPT-ers en tandprothetici. Uiteraard genieten leden van de VLHT en hun medewerkers voordelen!

Thema
Vergrijzing is een veelbesproken item in de media en de literatuur. Maar waar hebben we het eigenlijk precies over? En wat betekent dit voor de mondzorgprofessional? Wat zijn de toekomstverwachtingen met betrekking tot de ouderenmondzorg? Hoe zorgen wij dat onze praktijken klaar zijn voor een toename van kwetsbare ouderen en complex gezonde ouderen thuis, en vooral hoe organiseren wij de mondzorg voor ouderen? Is een slechte mondgezondheid bij ouderen een probleem, en hoe groot is dat probleem? Welke systemen hangen daarmee samen? In de presentatie zullen deze elementen worden uitgelicht.

Informatie

Meer informatie en aanmelden bij VLHT, http://www.vlht.nl


Gebitswijzer

Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum heeft de VLHT 10 jaar geleden een boek uitgegeven, waarin de vele mogelijkheden van het tandtechnische ambacht naar voren worden gebracht. Het boek is zeer geschikt voor tandartsen om hun patiënten te informeren over de verschillende tandheelkundige/tandtechnische mogelijkheden. Aan de hand van tekst, foto’s en tekeningen wordt informatie gegeven over de verschillende producten. De presentaties staan los van de diverse systemen en productnamen die verkrijgbaar zijn. Daarnaast geeft het de patiënt inzicht in de bijdrage van de tandtechnicus in de tandheel­kundige zorg. Nu vindt dat werk veelal plaats buiten het gezichtsveld van de patiënt. De Gebitswijzer levert zo een positieve bijdrage aan de bekendmaking van het beroep tandtechnicus.

http://www.vlht.nl/gebitswijzer.html


Whitening tandpasta dure onzin

Whitening tandpasta’s maken tanden niet of nauwelijks witter dan gewone tandpasta, maar zijn soms wel tot 8 keer duurder. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Alle onderzochte tandpasta’s krijgen voor witmaken een dikke onvoldoende.

De Consumentenbond liet 30 proefpersonen met 12 whitening en 2 normale tandpasta’s poetsen waarbij elk product een maand lang werd uitgeprobeerd (in totaal 420 tests). Voor en na elke ronde bekeken tandartsen de kleur van de tanden. In slechts 26 van de 420 tests constateerden de tandartsen een iets lichtere tandkleuring. Deze resultaten waren echter niet toe te schrijven aan 1 bepaald middel en trad een enkele keer ook op na gebruik van gewone tandpasta. De Consumentenbond vindt de resultaten dusdanig bedroevend, dat het geen Beste uit de Test of Beste Koop aan kan wijzen.

Weggegooid geld

Hoewel alle tandpasta’s tanden reinigen, doen de onderzochte producten niet wat ze beloven: wit maken. Ronkende teksten op de verpakking als ‘direct wittere tanden’ en ‘1 tint witter in 1 week’ zijn ronduit misleidend en consumenten doen er goed aan hun geld niet aan deze dure tandpasta’s uit te geven. Het hele onderzoek is te lezen in de Consumentengids van februari 2017 en op de website van de Consumentenbond.

Bron: whiteningtandpasta 25-01-2017


Goede mondzorg bij ouderen is erg belangrijk.

Ouder worden heeft invloed op het gebit. Eetgewoontes veranderen naarmate men ouder wordt. Door deze veranderingen is het erg belangrijk om het gebit goed te blijven verzorgen. Een goede mondgezondheid hangt nauw samen met de algemene gezondheid. Een gezonde mond bevordert de kwaliteit van leven.

Het is belangrijk dat ook ouderen met een kunstgebit naar de tandarts blijven gaan. Deze kan beoordelen of het kunstgebit nog goed zit en of het tandvlees nog steeds gezond is. In Nederland draagt ongeveer driekwart van de ouderen boven de 65 jaar een volledige of gedeeltelijke gebitsprothese (kunstgebit). Door het slinken van het kaakbot kan de gebitsprothese minder goed gaan zitten. Hierdoor kunnen beschadigingen aan het mondslijmvlies ontstaan.

Goede mondzorg bij ouderen is erg belangrijk, maar kan soms lastig zijn. Löwenthal Tandtechniek verwijst u graag naar de website van Vilans, waar u gratis een module mondzorg kunt volgen:

http://www.vilans.nl/nieuwsoverzicht-elearning-mondzorg.html

In deze gratis e-learning Mondzorg leert u hoe u uw kennis over mondzorg toe kunt passen in verschillende situaties in de praktijk. De module bestaat uit 15 vragen en een toets; de module duurt ongeveer 30 minuten.

Een mooi verzorgd gebit betekent een gezonde, stralende lach en dat is wat iedereen wil.

Löwenthal Tandtechniek 24 – 01 – 2017


Tand-apk kan veel kosten schelen

Na een overstap hoort een patiënt nu te vaak dat zijn gebit er slecht aan toe is. Een oorzaak: behandelmethoden verschillen.

Vier op de tien mensen die naar een andere tandarts gaan, krijgen te horen dat ze gaatjes en ander leed hebben. De patiënt wordt plots opgezadeld met nieuwe behandelingen en een hoge rekening. Dit blijkt uit onderzoek van patiëntenfederatie NPCF onder 9.000 leden, dat vandaag naar buiten komt.

Dit betekent volgens de NPCF niet per definitie dat de oude tandarts er een potje van maakt. Soms vindt de nieuwe tandarts ineens dat er van alles moet gebeuren aan iemands gebit. ,,De behandelmethoden liggen te ver uiteen. Een gaatje is een gaatje, zou je denken, maar daar wordt verschillend over gedacht.”
,,De één zal direct boren, de ander zegt: het glazuur wordt dun, we kijken het nog even aan”, verklaart Dianda Veldman, directeur van de NPCF. Zij pleit voor algemene richtlijnen, waardoor de verschillen tussen tandartsen en onverwacht hoge nota’s straks verleden tijd zijn.
Ook de beroepsgroep voor tandartsen, de KNMT, voelt voor zo’n apk. Nog dit jaar wordt een speciaal instituut opgericht dat vastlegt hoe mondproblemen het beste kunnen worden opgelost. In 2014 stapten ongeveer 174.000 mensen na een verhuizing over naar een andere tandarts. De verwachting is dat het aantal overstappers jaarlijks nog veel hoger is, omdat patiënten ook switchen wanneer zij ontevreden zijn over de zorg of als de praktijk sluit.

Er zijn nu drie opleidingen voor tandheelkunde, die er alle iets andere opvattingen op nahoudenHet zal niet meevallen de hele beroepsgroep mee te krijgen, denkt hoogleraar Ad de Jongh, tandarts en hoogleraar angst- en gedragsstoornissen aan de UvA.
,,Er zijn nu drie opleidingen voor tandheelkunde, die er alle iets andere opvattingen op nahouden.  Bovendien is de staat van elk gebit zo verschillend, dat het moeilijk is om vast te stellen wat optimaal is.” Toch vindt hij een apk geen gek idee. ,,Hiermee kun je ook naar je oude tandarts stappen en eventueel beslissingen aanvechten.”
Zorgverzekeraar VGZ zet vooral vraagtekens bij de grote verschillen in kosten. ,,Meestal is het behandelplan niet slecht, maar kun je je afvragen of de reparatie nou écht nodig was”, aldus een woordvoerder. ,,Kies je bijvoorbeeld voor een duur implantaat, een brug of – nog goedkoper – voor een plaatje? En weet de patiënt wel dat er misschien goedkopere alternatieven zijn?”
Uit het rapport van de NPCF blijkt verder dat zestig procent van de patiënten vooraf niet te horen krijgt wat de verwachte behandelkosten zijn. Ook wanneer de kosten hoger zijn dan 250 euro, krijgt bijna de helft van de patiënten geen seintje, terwijl dit wel verplicht is.

Bron: http://www.ad.nl/nieuws/gaatjes-of-niet-patienten-willen-apk-voor-hun-gebit~ada7cdaf  11-6-2016 


‘Wel zo slim: bitje in.’

Met ingang van het hockeyseizoen 2015-2016 is het dragen van een mondbeschermer verplicht. Dit geldt voor alle categorieën spelers (junioren/senioren/veteranen) tijdens door de hockeybond georganiseerde wedstrijden. Met de slogan ‘Wel zo slim: bitje in.’ brengt de hockeybond de regelwijziging onder de aandacht. 

Hoe werkt een bitje?

Een gebitsbeschermer werkt als een schokdemper. Bij een klap op de kaak of tanden wordt de kracht over een groter gebied verspreid. Hiermee verklein je de kans op gebroken tanden of een gebroken kaak. Een goede mondbeschermer moet stevig zijn en goed in de mond passen, is makkelijk in- en uitneembaar, geeft comfort bij ademhaling en spraak, is smaak- en reukloos en is makkelijk schoon te maken.

Gebitsbeschermer op maat

Ze worden helemaal op maat gemaakt op basis van een afdruk van je gebit. Ze zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren en zelfs met glitters. Een bitje kan ook worden gemaakt als je nog wisselt of een beugel draagt.

Een goede gebitsbeschermer beschermt niet alleen je tanden en kiezen maar ook je tandvlees, tong, lippen, kaakgewichten en je gezicht. Een gebitsbeschermer op maat heeft een perfecte pasvorm, waardoor hij comfortabel zit en je goed kunt blijven praten en ademen. Deze beschermer wordt gemaakt door een tandheelkundig professional aan de hand van een afdruk van je gebit. Er wordt een bitje gemaakt die precies om jouw tanden en kiezen heen past. Hierdoor wordt de kracht van de klap verdeeld over de volledige breedte van je gebit. Een gebitsbeschermer op maat biedt dan ook de beste bescherming.

Tips voor hockeyers

  • Draag je bitje ook tijdens trainingen
  • Kies voor een stevig bitje die goed past
  • Individuele mondbeschermers die door een tandarts zijn vervaardigd, worden in het algemeen als het meest comfortabel ervaren
  • Draag je nog geen bitje, wen er aan door er nu al een in te doen
  • Wees voorbereid op de nieuwe regel en laat je informeren door je tandarts

Afgebroken of uitgeslagen tanden door een ‘ongelukje’ tijdens het sporten. Je moet er niet aan denken. Toch bestaat er bij een aantal sporten een verhoogd risico op gebitsbeschadigingen. Een gebitsbeschermer of ‘bitje’ kan veel problemen voorkomen. Tijdens hockeywedstrijden is het zelfs verplicht om een gebitsbeschermer te dragen. Maar ook bij andere sporten zoals ijshockey, mountainbiken, waterpolo, boksen en andere vechtsporten kan een bitje veel schade voorkomen. Tandletsels zijn altijd blijvend. Wees dus zuinig op je gebit!


Löwenthal tandtechniek is verhuisd en klaar voor de toekomst!

Löwenthal tandtechniek is sinds 1 juli 2015 verhuisd vanuit het vertrouwde adres aan de Achterdijk in Helmond naar Eindhoven.

Op 1 juli 2014 hebben we de kans gekregen een tweede vestiging te openen aan de P.Czn. Hooftlaan 2 in het centrum van Eindhoven, schuin tegenover het Van Abbe Museum. Op deze prachtige plek op de vierde verdieping met uitzicht over de binnenstad van Eindhoven hebben we sindsdien een fijne werkplek gerealiseerd. Het bleek bedrijfsmatig een betere keuze om al onze activiteiten voort te zetten op de nieuwe locatie.

Per 1 juli 2015 zijn we dan ook geheel werkzaam vanuit de nieuwe vestiging. Na een korte gewenningsperiode zijn we klaar om aan alle vakgenoten en relaties te laten zien waar we zitten en wat we in onze mars hebben. Op vrijdag de 13e hebben we een borrel gedronken met een ieder die interesse heeft. Dit was een zeer geslaagde en gezellige informele middag met een fantastische opkomst. Mocht u het gemist hebben en toch nieuwsgierig zijn neem dan even contact met ons op, dan laten we graag onze werkplek zien!
Tot ziens op de P.Czn Hooftlaan 2, 4e verdieping!


26-3-2015

Tong- en lippiercing slecht voor gebit

Tong- en lippiercings zijn slecht voor het gebit. Mensen met zo’n piercing hebben drie- tot viermaal meer kans op teruggetrokken tandvlees dan mensen zonder piercing en ruim tweemaal zo veel kans op beschadigingen aan hun tanden. Dit concluderen Amsterdamse onderzoekers op basis van een samenvatting die zij maakten uit vijftien eerder gedane studies. Van de dragers van een lippiercing heeft 43 procent tandvleesproblemen en 24 procent beschadigde tanden. Bij dragers van een tongpiercijng gaat het om 43 en 37 procent.

Bron: International Journal of Dental Hygiene 26-3-2015